Videos

lunes, 7 de noviembre de 2022

Concierto "In Memoriam" de Mario Monreal. Sábado 19 de noviembre.2022


 

                 CONCIERTO “IN MEMORIAM” DE MARIO MONREAL

                       Orquesta Sinfónica de la “S.M. LIRA SAGUNTINA”

                                Auditorio Joaquín Rodrigo de Sagunto

                             Sábado 19 de noviembre de 2022, a las 19 h.



       PROGRAMA:

Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg,1756 - Viena,1791)

 

Concert per a dos pianos i orquestra en Mi b Major Kv 365/361a (30’) (1779)

 I.- Allegro

    II.- Andante

              III.- Rondó allegro

Omar Vilata i Balaguer, Piano

Salvador García Raro, Piano

----------------------------------------------- 

 

 Joan Enric Canet Todolí (Sagunt, 1961)

 

Concert en Re menor per a piano i orquestra Op. 54 (25’) (2016) (*)

 

               I.- Allegro moderato

II.- Adagio

                                                                                                       III.- Allegro vivace

                                     Juan Francisco Castillo Monreal, Piano                     

(*) Estrena a Espanya

     ---------------------------------------- 

                                               

               ORQUESTA SIMFÒNICA LIRA SAGUNTINA

                Ramón Zacarías Cerdá Ramón, Director


La Orquesta de la Sociedad Musical Lira Saguntina nace en 1986 siendo inicialmente una agrupación de cámara y como resultado de la incorporación de la enseñanza de instrumentos de cuerda, un año antes, a la escuela de música de la Sociedad. El tesón y la ilusión de un grupo de jóvenes músicos y el esfuerzo de la propia Sociedad Musical Lira Saguntina persiguen con los años una superación continua del nivel interpretativo y amplían la plantilla, lo que permite, al añadir instrumentista de vientos procedentes de la cantera de la sociedad, una configuración como orquesta clásica y posteriormente como agrupación sinfónica. Cuantiosos han sido los conciertos ofrecidos en distintas ciudades de nuestra comunidad, en el resto del país y en el extranjero (Italia y República Checa), grabaciones para RNE y un amplio repertorio camerístico, sinfónico y coral, en colaboración con la Coral de la Lira Saguntina y otras muchas agrupaciones corales y solistas. La formación se ha movido entre lo más variados estilos y épocas de la música, interpretando música que va desde Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert hasta Strauss, Borodin, Sibelius, Rachmaninoff o Schostakovich, sin olvidar los compositores españoles como Rodrigo, Blanquer, Asins Arbó, Turina, Serrano o Chapí. Entre sus miembros ha contado con excelentes solistas de cuerda, viento, piano y voz. En las últimas temporadas y bajo la batuta de su actual director, cabe destacar la colaboración de los solistas: Marta Bazantova, Raúl Arias, Omar Vilata, Mario Navarro, Enrique Cárcel, Manuel Tarazona, Felipe Belmonte, Pau Antoni, Daniel Crespo, Juan A. Gamón, Livia C. Cerdá, Anna Sowanna-Takeda, Hilario Segovia Badía, entre otros. Entre sus directores invitados cabe resaltar a Enrique García Asensio, José Solá Palmer y Yoshikazu Fukumura.

Sus directores titulares has sido: Salvador Prades Pérez (1986-1992), Juan Antonio Ros Navarro (1992-2009), David Gómez Ramírez (2009-2016), Pere Molina-González (2016-2019) y desde octubre de 2019 se hace cargo de la Orquesta su actual director Ramón Zacarías Cerdá Ramón.

El 11 de Junio de 2022 celebra su concierto 300 junto a los 5 directores de la agrupación


Ramón Zacarías Cerdá Ramón

Nace en Valencia el 5 de Mayo de 1979. Comienza sus estudios musicales de violín en la Sociedad Musical Lira Saguntina de la mano de Don Salvador Prades. Mas tarde ingresa en el Conservatorio Profesional de Música de la Vall D’Uixò, donde cursa con los profesores Jordi Fabregat y Francisco Aguilar, alcanzando el titulo de profesor en la especialidad de violín con las máximas calificaciones. Ha ampliado estudios con Sergio Furió y Michael Tomas.

Forma parte de la Orquesta de la Sociedad Musical Lira Saguntina desde 1992. Asimismo, ha trabajado en distintas agrupaciones de cámara y sinfónicas como la Orquesta de Albalat dels Tarongers, Orquestra de L’Horta Nord, el cuarteto Arsis Camerata y la Orquesta filarmónica de la Universidad de Valencia. Con ellas ha estado bajo la batuta de directores como Juan Ros, Cristobal Soler o Joan Enric Lluna.

Es licenciado en Físicas por la Universidad de Valencia. En la actualidad compagina su actividad en esta materia con la docente en la Sociedad Musical Lira Saguntina. Desde su fundación hasta la temporada 2015-2016 ha compartido la tarea formativa de la Jove Orquestra junto con Antonio Benedito. Desde la temporada 2016-2017 se hace cargo en solitario de la dirección de la misma.

Estrenó el 29 de Abril de 2006 en el Palau de la Música de Valencia, junto a la Agrupación Musical de Alfara del Patriarca, El muñeco de trapo de David Gómez Ramírez.

Funda en octubre de 2011 el Cuarteto Morvedre para cubrir sus nuevas inquietudes musicales en el terreno de la música de cámara. Desarrolla su actividad en el ámbito de la Comunidad Valenciana realizando concierto para distintos ayuntamientos en ciclos que estos organizan. Cabe destacar la participación en el ciclo de “Música als barris” del ayuntamiento de Valencia. Ofrece conciertos en escuelas con el fin de difundir la música entre los más jueves.

Crea en 2013 la Orquesta de Cámara “Morvedre” como formación esencialmente de cuerda, formada por profesionales de toda la comarca del Camp de Morvedre. La agrupación surge de la idea de los miembros del “Cuarteto Morvedre” de ampliar su repertorio de cámara. Para ello se crea esta orquesta con instrumentistas con amplia experiencia en este tipo de música. La agrupación cuenta con una plantilla estable de 10 músicos, pudiendo variar en función del repertorio elegido para cada concierto. Un punto fuerte del proyecto, es la invitación de diferentes solistas para compartir con la orquesta diversos repertorios. Han actuado solistas como la soprano Elia Casanova, la cellista Livia C. Cerdá, el oboe Juan Antonio Gamón o el flautista Daniel Crespo. Los programas a interpretar abarcan un amplio abanico que va desde el barroco hasta compositores de nuestros días, sin dejar de lado la música de compositores valencianos.

En Octubre de 2019 asume la dirección de la Orquesta Sinfónica Lira Saguntina

Juan Enrique Canet

Concert per a piano Op. 54

 

El “Concerto per Pianoforte e Orchestra Op. 54” de J.Enric Canet està dedicat al pianista alacantí Jesús Gómez, que va ser qui el va estrenar a Hanoi, amb l'orquestra de la “Vietnam National Opera and Ballet” (VNOB) dirigida per David Gómez Ramírez , el 14 d'abril de 2017.

Seccionat, segons la tradició clàssic-romàntica, en tres moviments: Allegro moderato, Adagio i Allegro Vivace. En tots tres trobem cadències del solista.

Obra escrita en un llenguatge harmònic neo-romàntic i si se'm permet l'expressió – extemporani. S'utilitzen els recursos estructurals i expressius que proporciona la polarització tonal, tan denunciada per alguns i que ens remet als frescos simfònics dels compositors del nacionalisme romàntic rus o del realisme soviètic dels segles XIX i XX.

S'observa en l'escriptura pianística la prevalença del lirisme enfront del virtuosisme , sense que això signifique un abandó de la pulsió rítmica necessària en els moviments ràpids. D'altra banda, la paleta orquestral i els recursos instrumentals derivats de la seua utilització, delaten l'adscripció voluntària i entusiasta a l'escola de Rimsky Korsakov.

El resultat és una obra eclèctica allunyada de la freda experimentació, que ben bé pot servir per a desembafar les oïdes de l'excessiva especulació musical actual.


Els nostres solistes

               Juan Francisco Castillo Monreal


Natural de Sagunt, va estudiar oboé i piano en el Conservatori de València, on va obtindre els títols de professor de Solfeig i Teoria de la música, de Oboé, de Piano, i de Música de Cambra.

En 1993 va realitzar el curs internacional de música "Pianista José Iturbi" de València, becat per la Diputació Provincial.En 1994 inicià la seua carrera professional en la docència en el Conservatori Professional "Mestre Tárrega" de Castelló, com a professor de Cor, Conjunt vocal, i Conjunt instrumental, desprès destinat a Elx com a professor de piano, on durant dos cursos sigué coordinador del Conservatori Professional amb el Cefire (Centre de Formació i Recursos) d’eixa localitat per a la innovació educativa.

Entre el 1997 i el 2004, amb nou destí provisional en el Conservatori Professional n. 2 de València, a més de piano, va impartir classe de Llenguatge musical i d’Acompanyament. Amb colaboració amb altres professors del dit centre, va editar un llibre d’arranjaments per a veu i piano d’obras poètiques renaixentistes i barroques espanyoles (Lope de Vega i d’altres).

En 2004, va obtindre el destí definitiu en el Conservatori Professional "Francesc Peñarroja" de La Vall d'Uixó, on a més de la seua especialitat instrumental, impartix classes de Música de Cambra, Acompanyament i Conjunt.

Cap del Departament de Tecla des de 2006 fins a 2016, va orientar el seu objectiu prioritari a reduir l’altíssima taxa d’abandonament dels estudis professionals de música en la especialitat de piano amb projectes innovadors que a dia de hui tenen continuació.

Durant els anys 2012 y 2013 va participar, amb alumnes de diversos departaments del conservatori "Francesc Peñarroja", en els Ludi saguntini, i obrí el currículum musical a la música de l’antiguitat clássica, dins del programa oficial de "Lluita contra el fracàs escolar".

En 2017 obtingué el Máster en Interpretació musical i Investigació performativa, pel ISEACV (Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana), que va culminar amb diversos concerts i enregistraments en València i en Sagunt.

Des de 2018 dirigix a alumnes d’Orquestra i Acompanyament del conservatori en enregistraments de bandes sonores per a curtmetratges i festivals cinematogràfics amb música original.

És intèrpret i professor dels repertoris per a piano sol, piano i orquestra, i música de cámbra en audicions, gravaciones, i concerts d’autores dels més diversos estils, fins i tot de música lleugera.



Salvador García Raro

Nascut a Sagunt en 1984, va iniciar la seua trajectòria musical a l'escola Joaquín Rodrigo de Sagunt. L'any 2002, començà els seus estudis de grau superior amb Mario Monreal en el Conservatori Superior d'aquesta mateixa ciutat obtenint el títol amb matrícula d'honor en la especialitat de piano. Posteriorment, fa un postgrau en Madrid baix la tutela de Gustavo Díaz Jerez.

És premiat en concursos com Ciutat de Carlet, Ciutat de Xàtiva, Festival Internacional de Piano en Saintonge (França). Entre les seues actuacions públiques destaquen les oferides en el centre cultural La Beneficencia de València, Ateneo, Club Diario Levante, Palacio Marqués de Dos Aguas i una gira de concerts pels païssos de l'est, a més de nombroses actuacions per tot el territori nacional.
Les seues mans pianístiques participen en la pel·lícula Escuchando a Gabriel de José Enrique March, i forma part del duo musical Parnassia. Complementa la seua formació amb els catedràtics Miguel Ángel Herranz, Fernando Puchol, Eldar Nebolsin, Guillermo González y Gustavo Díaz Jerez, entre otros.

De la seua faceta docent, destaca el seu treball en el Conservatorio de Grado Medio del Alto Palancia, Escola de música de Canet D’en Berenguer i Unión Musical Porteña.

En 2011, trasllada la seua residència a Bèlgica, on compagina el piano amb el seu treball en consultoria. Tras 8 anys de trajectòria professional en Brussel·les, decideix tornar a Sagunt, coincidint la seua tornada amb la pandèmia i el confinament.

A la seua ciutat natal, segueix compaginant el seu treball com a consultor amb el seu amor per la música.



 Omar Vilata i Balaguer

Nascut en 1982, des dels primers anys de vida visqué l’art de molt a prop, son pare era un excel·lent pintor impressionista i tant ell com sa mare tenien una gran afició a la música clàssica, cosa que va fer descobrir-li els grans compositors ben aviat.

Començà els seus estudis musicales amb Antonio Fontales i més tard en l’escola de la societat musical Lira Saguntina, on trià el piano com a instrument. Finalitzà el grau professional en el conservatori de la Vall d'Uixó amb Premi d’Honor, amb la guia de la professora Renata Casero. Va obtindre el títol superior en el conservatori superior de València amb només vint anys, després de rebre els consells de Miguel Ángel Herranz i complementà la seua formació amb classes magistrals d’Elza Kolodin, Rita Wagner, Ludmil Anguelov i David Kuijken entre altres.

De 2004 a 2006 realitzà estudis de perfeccionament en l’Acadèmia Liszt de Budapest, Hongria, de la mà del professor István Gulyás, becat per la Fundació Bancaixa de Sagunt.

En tornar a casa invertí energies en la docència, interactuà artísticament amb professionals d’altres disciplines com ara el cinema, el teatre o el videoart, i guanyà experiència com a intèrpret solista i de cambra. Estan en el seu repertori els Concerts per a piano i orquesta opus 54 de Schumann, l’opus 103 de Shostakòvitx, 21 i 23 de Mozart, i Fantástico d’Albéniz, entre altres.

Els últims anys ha esdevingut productor de contingut en la seua web masquepianistas.com i ha publicat els llibres Autopianografia i Armonia gravitacional (l’últim en la editorial pròpia Música i consciencia). Es troba preparant un assaig sobre l’aprenentatge del piano des del seu treball en les aules, ofereix classes particulars a persones de totes les edats de la vida, organitza espais d’improvisació participativa anomenats Piano Íntim i es deixa veure en recitals en els que interactua de manera propera amb el públic.










 

 














 



No hay comentarios:

Publicar un comentario